Login    Register       Thursday, February 23, 2012  

Forum PLIKForum PLIKPozostałePozostałeInne techniczneInne technicznePrzeniesienie bazy ArcServePrzeniesienie bazy ArcServe
Disabled 
Previous

Next
 Disabled
New Post
 5/18/2010 9:34 AM

Witam,
Potrzebuję koniecznie przenieść bazę ArcServa na drugi serwer, jak to prawidłowo wykonać? Sytuacja wygląda następująco : Server1 (bazodanowy, MS SQL2005 Standard) ma podczepioną bazę ArcServa, natomiast Server2 sprawuje funkcję serwera archiwizującego i na ten tę bazę chcę przenieść. Podejrzewam, że będę musiał zainstalować na nim SQL'a w wersji Express? Z góry dziękuję za wszelkie cenne informacje w tym temacie.

Pozdrawiam
Maciej Badowski

New Post
 5/18/2010 4:28 PM

Witaj,
Wydaje mi się, aby to zadziałało to musi być jakiś silnik SQL zainstalowany na drugim serwerze.
Bazę najwygodniej byłoby przenieść za pomocą backupu. Mając na którymkolwiek serwerze pełnego SQL masz dostęp do narzędzi zarządzających i jednocześnie możesz nimi się podpiąć pod Expresa i spokojnie zrobić przywrócenie z backupu.
Nie wiem czy trzeba będzie coś zmieniać w samej bazie i czy ograniczenia SQL Ex nie będą przeszkadzały w funkcjonowaniu ARC. Niech Pliki się wypowiedzą. U mnie bazy plikowe ARC zajmują powyżej 8GB wraz z logami. Ciekaw jestem ile u Ciebie na SQLu zajmuje baza ARC?
Pozdrawiam
Tomek
New Post
 5/18/2010 9:53 PM

Tak, można podinstalować bazę SQL Express Edition i działać na niej. Należy jednak pamiętać, tak jak Tomek słusznie zauważył, o wielkości bazy, która dla darmowych MS SQL wynosi maksymalnie 4GB. Oczywiście można tu odpowiednio podfigurować logowanie do bazy, aby ilość informacji wysyłanych do ARCserve nie była zbyt liczna :)

Pozdrawiam,
Robert Siwiec

www.plik.pl
www.szafka-wyciszajaca.pl
New Post
 5/20/2010 3:55 PM

Obecnie baza wraz z logami zajmuje 1,5GB. Tak, o ograniczneniach wersji express wiem. Nie będę miał problemów z przeniesieniem bazy z jednego na drugi serwer ale pytanie co i jak muszę wyklikać z poziomu manager'a arcserva żeby łyknął nową lokalizację bazy?
Ewentualnie czy jest jakiś inny tryb, bardziej plikowy bazy AS, nie oparty o sql? Z tego co pamiętam to w starszych wersjach było coś takiego. Czy to jest dobre? Czy warto w to wchodzić?

Maciej Badowski

New Post
 5/20/2010 10:49 PM

Wygląda na to, że będę musiał zweryfikować swoje zdanie. Moja poprzednia odpowiedź była z tzw. głowy i jak się okazuje tym razem zawiodła. Jest wiele ograniczeń związanych z bazą danych ARCserve i postaram się przedstawić kilka z nich (część z nich jest mocno zależna od posiadanej wersji).ARCserve został wyposażony w swój silnik bazy danych – jest to plikowy system, umieszczony w „Program Files\CA\BrightStor ARCserve Backup\Database”. System ten jest jednak mocno zawodny i pierwsze problemy zaczynają się gdy baza ma przynajmniej 500MB. Usuwanie błędów tej bazy danych najczęściej załatwiamy poprzez inicjalizację bazy (czyli wyczyszczenie do zera!).
Bazy tej zasadniczo nie można przenieść na inny dysk – lokalizacja musi być ta sama. Można więc posłużyć się narzędziem „junction” aby utworzyć link symboliczny do katalogu bazy, który znajduje się w innym miejscu, np.:

junction „c:\Program Files\CA\BrightStor ARCserve Backup\Database” e:\ARCserve_database

Oczywiście bazę danych można przekopiować tylko przy położonym silniku bazy danych.

ARCserve na szczęście wprowadził możliwość użycia innej bazy danych: MS SQL. Wyboru teoretycznie dokonujemy tylko podczas instalacji systemu ARCserve a później zmienić tego możemy. Wyjątkiem jest migracja z bazy plikowej do MS SQL – w katalogu BIN znajdziemy stosowne narzędzie linii poleceń.

A co jeśli już mamy zainstalowany ARCserve z użyciem bazy MS SQL i chcemy zmienić lokalizację bazy danych? Wykonujemy to na poziomie samego MS SQL’a: odłączamy bazę danych, przenosimy na inny dysk i podłączamy ponownie pod tą samą nazwą.

Operacji takiej nie wykonamy, jeśli baza danych miałaby być na innym serwerze. Być może dałoby się to zrobić grzebiąc gdzieś w rejestrach – nie weryfikowałem tego jednak. W tym przypadku pozostaje reinstalacja systemu ARCserve.

Oto szybka procedura reinstalacji ARCserve (dla plikowej bazy danych):

-stop all ARcserve related services (use the cstop.bat file from the home directory)
- copy the directories 00000001.QSD, DATABASE, LOG (and templates if you preserve scripts)
- uninstall ARCserve
- reinstall ARCserve on the new partition/server
- stop all ARCserve related services
- rename the new DATABASE to emptyDB (a good alternative for the initialize database utility in case of database corruption).
- copy the saved directories back to the new ARCserve installation
- start all ARCserve related services (use the cstart.bat file from the home directory).
- rerun the Device Configuration to reconfigure hardware settings (backup to disk, tape devices)
- check the configurations (hardware, jobs etc..)

Pozdrawiam,
Robert Siwiec

www.plik.pl
New Post
 5/21/2010 10:21 AM

Modified By Fresco  on 5/21/2010 9:24:48 AM
Dziękuję Ci Robert za pocieszenie z tą reinstalacją ;-) Pytam o przeniesienie bazy, bo tak jak pisałem leży ona na serwerze bazodanowym... przyszły do mnie ciemne myśli, a co będzie jeśli on padnie i arcserve nie będzie miał dostępu do swojej bazy - brak możliwości zrobienia czegokolwiek przez arcserva :-( Chyba że jest jakaś prosta metoda na zgranie z ostatniej taśmy tej bazy na serwer arcserva, żeby widział backupy.

Przy okazji chciałem Cię zapytać jeszcze o jedną kwestię. Do niedawna używałem tylko tasiemek lto3 rw do backupów codziennych, miesięcznych itd. Ostatnio zakupiłem taśmy worm na kopie kwartalne. Zrobionych mam 5 job'ów na kopie codzienne czyli na każdy dzień osobno ustawione raz na tydzień. Jak dołożę job kwartalny np. żeby taka kopia robiła się w pierwszy piątek danego miesiąca, to nie pogryzie się to z tym backupem codziennym? Jak to ustawić żeby było dobrze, bo nie widzę możliwości dodania wyjątków (wykluczenie pewnych dni) w tych job'ach codziennych? Dzięki za info.

Pozdrawiam
Maciej Badowski

PS. Używam ArcServe R12.5
New Post
 5/21/2010 8:47 PM

Jeśli chodzi o samą bazę danych to dużego problemu nie ma. Ona jest ważnym składnikiem systemu, ale jak się okazuje, wiele rzeczy można zrobić i bez niej. Służy ona nam przede wszystkim, aby trzymać informacje o tym co jest tasiemkach – reszta jest w zasadzie mało istotne. Utracenie tej porcji danych także nie przekreśla tego co robiliśmy: na każdym backupie znajduje się także backup bazy danych (domyślnie – jeśli to zmieniłeś to może być inaczej) – odzyskanie więc jest proste. Po drugie zawartość każdej z tasiemek można wrzucić ponownie do bazy danych – utracimy tylko jakąś cześć historii, która w praktycznego punktu widzenia do niczego nie służy (możemy tylko powiedzieć pani Zosi: tak była taki plik – jakieś 3 miesiące temu – teraz nie ma go już na żadnym backupie).

Co zaś do tyczy się schematów rotacji tasiemek to najprostsze rozwiązania z reguły są najlepsze: ustawiamy od poniedziałku do czwartku jako tzw. codzienne a w piątek robimy aby backup pozwolił się zapisać na każdej tasiemce. Co to daje? A to, że Ty pilnujesz rotacji tasiemek i wkładasz taką jaką Ci w danym momencie pasuje (jeśli tygodniowa, to tygodniowa; jeśli miesięczna, to miesięczna) – ARCserve ma tylko wykonać backup. Czy ten pomysł jest zrozumiały? (Wolę zapytać, bo jego prostota czasami budzi niedowierzanie )

Pozdrawiam,
Robert Siwiec

www.plik.pl
New Post
 5/24/2010 9:40 AM

Ok, kapuję ;-) Może zadam trochę głupie pytanie... jeśli z tasiemki będziemy chcieli coś odzyskać a serwer bazodanowy nie będzie dostępny to jak piszesz trzeba najpierw z owej tasiemki przywrócić bazę - gdzie ona się przywrócić i czy w ogóle da radę?
Jeśli chodzi o rotację tasiemek to wszystko spoko ale żeby na taśmie typu WORM backup się zapisał to musi to być odhaczone w ustawieniach danego zadania. Czy przy włożeniu zwykłej taśmy RW backup normalnie się wykona z włączoną tą opcją?

Maciej
New Post
 5/26/2010 1:10 AM

Można przywrócić bazę danych lub do nowej bazy danych zassać zawartość tasiemki - jest taka opcja dostępna w narzędziach ARCserve'a.

Co do tasiemki WORM, to nie bardzo kumam - czym różni się tasiemka WORM od RW?

Pozdrawiam,
Robert Siwiec

www.plik.pl
Disabled 
Previous

Next
 Disabled
Forum PLIKForum PLIKPozostałePozostałeInne techniczneInne technicznePrzeniesienie bazy ArcServePrzeniesienie bazy ArcServe

Forum PLIK Logowanie/Profil
Copyright 2010 by PLIK Siwiec&Wiśniewski Sp. J.    Privacy Statement